Molekuláris biológiával kutatják az amfórák múltját

Forrás: Múlt-kor

Amfórákban fennmaradt DNS-minták vizsgálatával kutatja az ókori tengeri kereskedelmet egy nemzetközi kutatócsoport.

amforak.jpg

Fotó: mult-kor.hu

Brendan Foley, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa 2005 óta dolgozik együtt a görög kulturális minisztérium két régészével, Theotokis Theodouloval és Dimitris Kourkoumelisszel, valamint Maria Hansson svéd biológussal. Miután a csapatnak sikerült hozzáférnie a halászok és más kutatók által megtalált hajóroncsokhoz, a Mediterráneum távolsági kereskedelmét rekonstruálták. Az általuk vizsgált, i. e. 700 és i. sz. 400 között keletkezett hajóroncsok nagy része Híosz és Oinousses szigetek körül található. A kutatók először képeket készítettek a roncsokról, majd ezeket összeillesztették, végül amfórákat hoztak a felszínre.

A napvilágra került amfórák egykori tartalmát DNS-vizsgálattal állapítja meg Maria Hansson, a Lundi Egyetem molekulárisbiológusa. Hansson két, 2005-ben Híosz partjai mellett kihalászott amfórából származó mintákat vizsgált meg. Az elemzés eredményeit Foley és Hansson 2007-ben jelentette meg a Journal of Archeological Science hasábjain; a tanulmány szerint a DNS adatok alapján valószínűsíthető, hogy az egyik tárolóban ízesített olívaolajat szállítottak, míg a másik amfora bort tartalmazhatott, mivel a gének vizsgálata egy a borkészítés során alkalmazott növény nyomait mutatták ki. A második tárolónál elképzelhető, hogy az a DNS részletének hasonlósága miatt pisztáciát tartalmazhatott.

A régészekből és biológusokból álló csapat már több növény maradványait azonosította. Vizsgálataikból kiderült, hogy az általuk vizsgált kereskedelmi hajókon ritkán szállítottak bort, viszont az olívaolaj és a fűszerek mindennaposak voltak.